Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Lean – en fantastisk tillväxtpotential

Ledare 2013-10-24: Hanna Åström • Projektmedarbetare Lean Lantbruk

Inom Lean Lantbruk brukar vi säga att vi plankat Produktionslyftets upplägg – och det känns bra! Vi säger det med ett gott samvete eftersom det för oss är ett sätt att tidigt etablera ett förtroende; de flesta känner till Produktionslyftet och vet att det är ett upplägg som fungerar. För Lean Lantbruk har stödet från Produktionslyftet varit avgörande vid uppstarten. Vi inledde vårt pilotarbete på 16 gårdar och trots alla råd och all erfarenhet vi fick ta del av rusade vi på aningen för snabbt emellanåt, ett misstag som är lätt att göra. Då kändes det bra att kunna backa lite, gå till källan och satsa på ”gör om/gör rätt”. Det är här vi verkligen känner såväl nyttan av som stödet från Produktionslyftet!

Läs mer »


Reflektioner kring Produktionslyftet – del 1

Artikel 2013-10-24

Den 26 september bjöd Produktionslyftet in medarbetare, partner, intressenter och finansiärer till ett seminarium där vi reflekterade kring hur vi gemensamt kan stärka företagens konkurrenskraft inför EUs satsningar 2014-2020. Vår övertygelse är att samsyn och samarbete ger bättre förutsättningar för bestående förändringar och förbättringar – och med tanke på det gensvar vi fick under dagen ser vi fram emot såväl fortsatt dialog som utvecklande samverkan! Nedan följer den första delen av en tredelad sammanfattning.

Läs mer »


Reflektioner kring Produktionslyftet – del 2

Artikel 2013-10-24

Den 26 september bjöd Produktionslyftet in medarbetare, partner, intressenter och finansiärer till ett seminarium där vi reflekterade kring hur vi gemensamt kan stärka företagens konkurrenskraft inför EUs satsningar 2014-2020. Vår övertygelse är att samsyn och samarbete ger bättre förutsättningar för bestående förändringar och förbättringar – och med tanke på det gensvar vi fick under dagen ser vi fram emot såväl fortsatt dialog som utvecklande samverkan! Nedan följer den andra delen av den tredelade sammanfattningen.

Läs mer »


Reflektioner kring Produktionslyftet – del 3

Artikel 2013-10-24

Den 26 september bjöd Produktionslyftet in medarbetare, partner, intressenter och finansiärer till ett seminarium där vi reflekterade kring hur vi gemensamt kan stärka företagens konkurrenskraft inför EUs satsningar 2014-2020. Vår övertygelse är att samsyn och samarbete ger bättre förutsättningar för bestående förändringar och förbättringar – och med tanke på det gensvar vi fick under dagen ser vi fram emot såväl fortsatt dialog som utvecklande samverkan! Nedan följer den tredje delen av den tredelade sammanfattningen.

Läs mer »


Produktionslyftsföretag på Industri & Teknik

2013-10-24

Den 16 oktober medverkade Produktionslyftet och ett par deltagande företag vid mässan Industri & Teknik i Älvsjö. Representanter för Roslagsgjuteriet och Roslagsverkstäder berättade för 30-talet åhörare om sin Lean-satsning och samarbetet företagen sinsemellan.

Läs mer »


Brogren Industries först med stöd från AFA Försäkringar

2013-10-24

  Ett av de senare företagen inom Produktionslyftet är Brogren Industries AB i Älvängen. De har sina rötter i svensk verkstadsindustri sedan 1965 och är idag ett komplett teknikföretag med produktion av avancerade detaljer.

Läs mer »


Utbildning och layoutförändring

2013-10-24

Hos Enics i Malmö var de i mitten av oktober i slutfasen på utbildningen av nyckelpersoner, vilket gör att de nu kan gå vidare med många fler och bygga bredd. Samtidigt genomförde en grupp en nödvändig layoutförändring för att ta sig närmare ett enstycksflöde – vilket blir intressant att följa upp. Mer information har joakim.bjurstrom@produktionslyftet.se.


Uppstartsmöten och försvinnande problem

2013-10-24

5S-arbetet löper på som det ska hos Joab i Göteborg, liksom den dagliga styrningen. Nya tavlor är beställda i ett klurigt utförande med lösa plåtar för varje kundorder, något som kommer att bli spännande att följa. När företaget kommer igång med sina åtgärder för uppstartmöten inför varje kundprojekt kommer många problem mer eller mindre att försvinna.

Läs mer »


Slöserijakt och skiftspridning

2013-10-24

Nolato Plastteknik i Hisings Backa ägnade en dag i början av oktober åt att ta fram en första version av sin förbättringstavla. Detta följde de upp med en slöserijakt med fokus på 5S och fyllde ett första ark med idéer till förbättringar.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet