Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Lean + Automation = en fantastisk kombination

Ledare 2014-02-28: Mikael Gustavsson • Vd Elektroautomatik i Sverige AB


 

Under de senaste årtiondena har industrin utvecklats enormt och totalt förändrat vårt samhälle, både negativt och positivt. Ändå är det mesta ogjort. Ska vi då se detta som en möjlighet eller ett hot? Jag föredrar att se det som en möjlighet. Lean tillsammans med automation är just en sådan möjlighet med fantastisk potential. En av de bärande idéerna i Lean är att minska slöserier genom att inte tillverka mer än vad som behövs.

Läs mer »


”De som inte arbetar med Lean riskerar problem”

Artikel 2014-02-28

Nolato Cerbo är det tolfte företaget vi reflekterar med efter deras medverkan i Produktionslyftet. De hade svarta siffror redan när de slog in på sin Lean-bana och siffrorna har knappast bleknat sedan dess. Idag redovisar de dock hellre effekterna av sitt arbete i termer av utnyttjandegrader, förbättringsförslag och kundnöjdhet.

Läs mer »


Avrundar arbetet med vägledande principer

2014-02-28

Hos Gränsfors Bruk i Bergsjö har deras inledande arbete med vägledande principer präglats av stor energi. Det har varit väldigt inspirerande att följa styrgruppens livliga diskussioner och imponerande att se hur många förbättringar som redan genomförts. Arbetet går nu vidare och vid nästa träff genomförs en Lean-introduktion samt lego-spel med alla anställda. Bilden är från avdelningen Skaftning & Packning. Mer information har anna.godevarn@produktionslyftet.se.


Fyra ”återvändande” Produktionslyftsföretag

2014-02-28

Som en del av utvecklingen av metodiken ”Sneda vågen” tar Produktionslyftet under 2014 in fyra tidigare företag för en andra omgång: Sneda vågen 2. Detta är ett upplägg som VINNOVA har beviljat medel för och där företagens medverkan syftar till att de ska kunna ta ytterligare ett tydligt steg i sin utveckling med avstamp i en väldefinierad utmaning. De fyra företag som valts samt deras respektive utmaningsområde är HP Tronic – marknad/sälj, Emballator Lagan Plast – ledarskap, Setrab – produktutveckling/projektprocess samt Indexator – layout/flöden.

Läs mer »


Vad påverkar medarbetarnas engagemang?

2014-02-28

Engagerade människor presterar bättre, är mer kreativa och lär sig mer. Medarbetarna vill inget hellre än att bidra till organisationens framgång. Om ledningen bara ger rätt förutsättningar kommer engagemanget att blomstra. Vid seminariet ”Det värdefulla engagemanget” presenteras en metod som Swerea IVF tagit fram och arbetat med i bland annat Produktionslyftsföretag. Välkommen den 3 april 2014 klockan 09:00-15:30 till Swerea IVF i Mölndal. Seminariet kostar 1000 kronor exklusive moms inklusive lunch och boken ”Det värdefulla engagemanget”. Mer information och anmälan hittar du på www.swerea.se/engag.


Produktionslyftet på ITF Automationsdagar

2014-02-28

ITF Automationsdagar genomfördes den 5-6/2 på Friends Arena i Solna, en konferens och utställning som genomförts årligen sedan slutet av 80-talet. ITF – Instrumenttekniska Föreningen – är en ideell branschförening med medlemmar inom process- och verkstadsindustri, universitet och högskolor, myndigheter och leverantörer. Hans Reich från Produktionslyftet inledde programmet och både betonade vikten av automation och ett Lean produktionssystem som avgörande faktorer för svensk industris konkurrenskraft.

Läs mer »


Spännande möten på VINNOVAS årskonferens

2014-02-28

I samband med VINNOVAs årskonferens den 27 november var Produktionslyftet ordentligt representerat. En av de medverkande talarna var Stefan Löfven, efterträdare till Produktionslyftets styrelseordförande Göran Johnsson som IF Metalls ordförande och idag Socialdemokraternas partiledare. Stefan Löfven var i sin roll som IF Metalls ordförande, tillsammans med Teknikföretagens tidigare vd Anders Narvinger, en viktig tillskyndare och supporter vid starten av Produktionslyftet.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet