Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Produktionslyft till nya höjder

Ledare 2014-03-27: Anna Bird • Regionledare Östra Mellansverige

Som regionledare från juni 2013 har mitt huvuduppdrag varit att etablera den styrgrupp som ska driva arbetet mot en tredje omgång av Produktionslyftet. Gruppen består idag av representanter från viktiga spelare för framtidens industri: IF Metall, Teknikföretagen, Automation Region, Mälardalen Industrial Technology Centre (MITC), Linköpings universitet, IUC Öst, Eskilstuna kommun och Mälardalens högskola. Vi har hittills träffats fem gånger och arbetar för att sätta riktlinjerna för arbetet framöver samt sammanställa ansökan om strukturfondsmedel för fortsatt utveckling och drift av programmet i regionen.

Läs mer »


Lean med innovation och automation

Artikel 2014-03-27

På M.A.X-mässan den 18 mars tilldelades Bror Tonsjö AB priset Nordic Manufacturing & Automation Award 2014: ”Bror Tonsjö AB får priset för ägarnas ständiga strävan att investera i såväl automation som människor för att vara sina kunders första val av leverantör.” Det är det senaste i raden av bevis över en sant innovativ verksamhet – vi passade i februari på att besöka det nyligen avslutade Produktionslyftsföretaget.

Läs mer »


Partnerdag med Lean Forum Bygg

2014-03-27

Den 13 mars genomförde Lean Forum Bygg en gemensam dag för sina partnerorganisationer med ett antal intressanta föredrag och en god mingellunch. Syftet är att tillsammans med medlemsföretag lyfta fram nyttan och behovet av Lean i branschen. Ordförande Kajsa Simu kunde hälsa ett 40-tal representanter välkomna till NCC i Stockholm och arrangemanget som främst Magnus Widfeldt – också engagerad inom Produktionslyftet – stod bakom. Dagen inleddes med en inspirationsföreläsning från Produktionslyftets Hans Reich som drog historiken bakom Toyotas framgångsrika koncept fram till dagens tillämpning av det vi i dagligt tal kallar Lean. Mats Berntsson från Ytterbygg, tidigare vinnare av Årets Leanbyggare, berättade om hur de gått vidare med sitt Lean-arbete genom att engagera både partner och leverantörer.

Läs mer »


Nordic Manufacturing & Automation Award 2014

2014-03-27

På M.A.X-mässan i Älvsjö den 18 mars tilldelades Bror Tonsjö AB Nordic Manufacturing & Automation Award 2014 med Vinnovas styrelseordförande Hasse Johansson som prisutdelare – läs mer om Bror Tonsjö i huvudartikeln. På plats var även fjolårets vinnare HT-Svarv AB, representerat av Mikael Nilsson och Roland Brännström. Mikael berättade hur de driver sitt arbete vidare och passade efteråt också på att gratulera efterträdarna till priset. Mer information har bjorn.stenvall@produktionslyftet.se.


Favorit i repris med Produktionslyftet på M.A.X-mässan

2014-03-27

För två år sedan fick Produktionslyftet en bra respons av vårt upplägg på M.A.X-mässan. Vi ändrade inte vårt vinnande tema och deltog i år på scen två med tre tidigare Produktionslyftsföretag: Zetterberg Industrier, Tebex Cable Assemblies och Öhlins Racing. Liksom tidigare år ledde Produktionslyftets Hans Reich en frågestund med respektive företag, där han bland annat frågade Stefan Tollbäck från Öhlins om deras utmaningar.

Läs mer »


Vinnare av Svenska Monteringspriset

2014-03-27

Svenska Monteringspriset delades i samband med Monteringskonferensen på M.A.X-mässan ut för trettonde gången i år. Priset gick till Leif Sandvik vid IAC Group AB i Göteborg som får priset för sitt arbete att reducera balanseringsförlusterna och antalet monteringsfel. Prisutdelare var Mats Lundin, vd för Swerea IVF AB, som betonade att den här typen av förbättringar är viktiga för svensk industris konkurrenskraft i framtiden.

Läs mer »


Lean-trimning med trampbil

2014-03-27

På M.A.X-mässan erbjöd KTH Leancentrum halvdagsutbildningar i Lean-montering i Trampbilsfabriken, en fullskalig monteringslina på mässgolvet. Här fick deltagarna lära sig grundläggande metoder och verktyg som standardiserat arbetssätt, daglig styrning och förändringsledning.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet