Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Inspirationen ska lysa i ögonen

Ledare 2014-09-29: Lovisa Hamrin • Vd Herenco AB


 
  Jag har haft förmånen att växa upp med företagsamhet och dygnet-runt-fokus på såväl affärsverksamhet som samhällsengagemang; föräldrar som agerade genom handling i företagen, en mormor som agerade ideellt i det dolda. Gemensamt var att de jobbade hårt för att åstadkomma förbättringar och det har format mig till den jag är, kanske till och med mer än jag anat. I höstas fick jag möjlighet att tillbringa en kväll med Produktionslyftets Hans Reich, där han berättade om sin och Produktionslyftets syn på företagandet och dess betydelse för både kunder, medarbetare, ägare och omgivande samhälle. 

Läs mer »


Reindustrialiseringen kräver samverkan över landsgränser

Artikel 2014-09-29

Vid VINNOVAs årskonferens i november 2013 var en av talarna Doris Schroecker, enhetschef vid EUs generaldirektorat för forskning och innovation, som talade om reindustrialiseringen ur ett europeiskt perspektiv. Vi följde upp detta för att lära oss mer om vad EU vill och strävar efter, vilket ledde till ett intressant möte med Doris Schroecker i Bryssel i början av sommaren. Här följer en sammanfattning från mötet.

Läs mer »


Produktionslyftet med Swerea på Elmia Subcontractor

2014-09-29

Från kris och krig till värdefull samverkan – företag i Produktionslyftet berättar hur de nått framgång! Vi upprepar fjolårets lyckade frukostarrangemang i samband med Elmia Subcontractor. Här får du möjlighet att lyssna till företag, bland andra SwePart AB, som berättar om sina utvecklande förändringsresor, där de stärkt sina möjligheter att möta dagens och morgondagens utmaningar.

Läs mer »


Experiment mot måltillstånd

2014-09-29

Hos HP Tronic i Ljungby, ett av de fyra företag som genomgår en andra omgång av Produktionslyftet, är två av de tre pilotområdena – inköp och beredning – i full gång och jobbar med experiment mot sina måltillstånd.

Läs mer »


Drivkraft från ägarsidan

2014-09-29

Hos Inission Mikromakarna i Pajala genomfördes i mitten av september en workshop kring företagets utmaningar, där även Fredrik Berghel (koncernägare, Inission) var med och deltog i arbetet. Fredrik berättade om ledningens syn på Lean och visade att det från ägarsidan finns ett starkt stöd för arbetet med Produktionslyftet – de vet hur viktigt det är att ägare och ledare visar vägen och ser långsiktigt på arbetet.

Läs mer »


Herenco lät sig inspireras av Scania

2014-09-29

Herencokoncernen har haft och har företag som deltar i Produktionslyftet, bland annat Emballator Lagan Plast, Emballator Ulricehamns Bleck, Emballator Mellerud Plast och Emballator Växjöplast. Med koncern-vd Lovisa Hamrin i spetsen var de i början av september på ett uppskattat studiebesök hos Scania i Södertälje, bland annat med tanke på utvecklingen av deras eget verksamhetssystem Herenco Way.

Läs mer »


Produktionslyftsföretag bjuder in Lean Forum Bygg

2014-09-29

Onsdagen den 5 november bjuder Strängbetong i Kungsör in till en spännande heldag med föreläsningar och diskussioner. Företaget, vinnare av Lean Forum Byggs nationella utmärkelse Årets Lean-byggare 2013, avslutade sitt engagemang i Produktionslyftet vid slutet av 2012 men har framgångsrikt drivit sitt Lean-arbete vidare.

Läs mer »


HP Tronic i internationell Lean-media

2014-09-29

Den 9 september publicerade The Lean Post en artikel av Linus Brodén från HP Tronic om arbetet de driver med stöd av Produktionslyftet. Rubriken var ”Structured Experiments Into the Unknown” och beskriver bland annat hur de med hjälp av Kata-metodik breddar sitt Lean-arbete över hela företaget. Artikeln (och även andra intressanta alster) hittar du på www.lean.org/leanpost. Mer information har lars.danielsson@produktionslyftet.se.


Forskare från Linnéuniversitetet besökte Lean-företag

2014-09-29

I samband med Linnaeus Technical Centres seminarium i Ljungby i början av september besökte tre forskare två företag som tillsammans med flera andra företag i regionen kommer att ingå i den forskarinsats som har startats kring hur ett aktivt arbete enligt Lean påverkar verksamheten.

Läs mer »


Produktionslyftet på norsk Lean-konferens

2014-09-29

Den 11-12 november arrangerar Lean Forum Norge Årskonferansen 2014 på Quality Hotel Expo Fornebu i Oslo. Bland föreläsarna kan nämnas Jeffrey Liker samt Produktionslyftets Hans Reich, som håller ett föredrag tillsammans med Emballator Lagan Plasts vd Christian Silvasti om erfarenheterna från Produktionslyftet. För mer information och anmälan se www.leanforumnorge.no.


Produktionslyftsföretag inspirerar lantbruket

2014-09-29

Vad har ett företag som tillverkar hissar att lära ut till lantbrukare? För att få svar på frågan anordnade Lean Lantbruk ett studiebesök hos Produktionslyftsföretaget Åhmans i Åhus AB. Besöket blev mycket uppskattat och diskussionen efteråt tydde på att även lantbrukarna ansåg att mycket av hur Åhmans arbetar med Lean även kan appliceras i lantbruket. Läs hela artikeln på www.leanlantbruk.se.


Lean inom processindustrin

2014-09-29

ProcessIT innovations bjuder in till tvådagarsseminarium den 20-21 oktober i Luleå med Peter L King, en erkänt världsledande expert med inriktning just på Lean i processindustrin. Arrangemanget har möjliggjorts genom ett samarbete med Chalmers Professional Education som arrangerar ett tvådagars-seminarium/workshop den 20-21 oktober i Luleå.

Läs mer »


Vad är skandinaviskt Lean?

2014-09-29

Den frågan ska nätverket Lean Excellence i samarbete med forskarnätverket för forskning om Lean och japanska produktionssystem svara på tillsammans med deltagarna vid detta seminarium i arrangemang av KTH Leancentrum. Datumet är den 27 november, priset 495 kronor och platsen Södertälje. Anmäl dig via www.kth.se/leancentrum – mer information har pernilla.lindskog@produktionslyftet.se.


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet