Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Lean – konsten att förena nytta med nöje

Ledare 2014-10-29: Helena Hulthén • Lean-koordinator • Nolato Cerbo
Fredrik Björck • Vice ordförande IF Metall-klubben • Nolato Cerbo

  Produktionslyftets koncept, från stödjande coacher till anpassningen efter företagets behov, kändes rätt redan från början. Vi kunde påverka insatsområden och lämpliga workshop för att möta våra identifierade utmaningar. En intressant detalj är att initiativet till Lean-satsningen kom från företagets ledning och inte från facket, men det seriösa upplägget i kombination med en bred informationsinsats gjorde att vi kom igång smidigt.

Läs mer »


Utveckling & Lärande för ett fortsatt Produktionslyft

Artikel 2014-10-29

Den 23 oktober genomförde vi en ”Produktionslyftsdag” för intressenter och finansiärer med programmets ledning i Tillväxtverkets lokaler i Stockholm. Under temat ”Utveckling & Lärande” kunde deltagarna både dela med sig och få intryck av erfarenheter och tankegångar inför den tänkta fortsättningen av Produktionslyftet – här följer en överblick kring hur diskussionerna gick.

Läs mer »


Produktionslyftet med Swerea på Elmia Subcontractor

2014-10-29

Från kris och krig till värdefull samverkan – företag i Produktionslyftet berättar hur de nått framgång! Vi upprepar fjolårets lyckade frukostarrangemang i samband med Elmia Subcontractor. Här får du möjlighet att lyssna till företagen SwePart Verktyg och Elektromontage, som berättar om sina utvecklande förändringsresor, där de stärkt sina möjligheter att möta dagens och morgondagens utmaningar.

Läs mer »


Lean-kurs i Ljungby med mersmak

Artikel 2014-10-29

Under våren har Produktionslyftets utbildning Lean produktion på 7,5 högskolepoäng genomförts på Högskolecentrum i Ljungby i regi av Chalmers Professional Education. Utbildningen avslutades med en tvådagarsträff i slutet av augusti och är för många företag en del i arbetet med Produktionslyftet, men också andra deltagare är välkomna.

Läs mer »


Diskussion kring daglig styrning och förbättringssystem

2014-10-29

På Pepab i Söderhamn har de börjat arbeta med daglig styrning i pilotområdet, där de utformat en egen tavla. Arbetet känns mycket bra med diskussioner kring planering, överbeläggningar och akutorder, där både uppföljning och vidareutveckling av deras daglig styrning-tavla genomförts. Styrgruppen fokuserar nu på teori och diskussion kring företagets förbättringssystem. Mer information har marjo.sarkimaki@produktionslyftet.se.


Lunchbord i pilotområdet

2014-10-29

I månadsskiftet var det fest hos Brokk AB i Skellefteå. Det var marknadsavdelningen som ville lyfta det enastående arbete som pilotgruppen åstadkommit. Därför bjöd de på långbord i pilotområdet och kunde samtidigt berätta om inte färre än fyra affärer som de tagit tack vare företagets nya flexibilitet som åstadkommits genom att alla operatörer kan bygga delar av alla varianter i det nya flödet.

Läs mer »


Principer utifrån utmaningar

2014-10-29

Hos Emballator Mellerud Plast har de en tydlig samsyn inför nästa steg i Produktionslyftsarbetet, där en fråga som diskuteras nu är hur de ska formulera sina principer baserat på de utmaningar som företaget ser. En aktuell fråga är också hur de ska få med deltagare från samtliga skift i pilotgruppsarbetet. Mer information har bo.ericson@produktionslyftet.se.


Välformulerat och välbesökt i Göteborg

2014-10-29

På de kombinerade mässorna Scanautomatic och ProcessTeknik i Göteborg den 7-9 oktober deltog Produktionslyftet med ett digert program vid första dagens seminarieföreläsningar. Under ledning av moderator Hans Reich medverkade flera fackrepresentanter från olika Produktionslyftsföretag (i ordningen på bilden, från vänster): Anders Olofsson (Caterpillar Propulsion, tidigare Berg Propulsion), Henry Andersson (Cryo), Hans Reich (Produktionslyftet), Fredrik Björck (Nolato Cerbo), Ingegerd Andersson och Tommy Blom (Nolato Plastteknik) samt Fredrik Ekskog (Cryo).

Läs mer »


Produktutvecklingsmöjligheter med Mistra Innovation

2014-10-29

Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, utökar forskningsprogrammet Mistra Innovation med ytterligare två utlysningar samtidigt som programmet förlängs till och med 2019. Den första utlysningen kommer redan den 9 januari 2015, då företag kan söka forskningsmedel för att utveckla globalt konkurrenskraftiga produkter i samarbete med forskare.

Läs mer »


”Ett rekord i företagets historia”

2014-10-29

Vi konstaterar med glädje att arbetet hos Gränsfors Bruk AB i Bergsjö norr om Hudiksvall går framåt i god fart. Det är spännande att se med vilken energi och stort engagemang som alla på företaget utvecklas.

Läs mer »


Inbjudan till Human Lean Center

2014-10-29

CLIP (Centrum för Logistik och Innovativ Produktion) vid Högskolan i Gävle bjuder den 12 november in till ett seminarium för en presentation av Human Lean Center med erfarenheter från praktiskt Lean-arbete och utbildningar som kan få Lean-arbetet att lyfta. Medverkar gör bland andra Gert Frick och Peter Magnusson från Scania. Arrangemanget börjar klockan 12 med mingellunch på Högskolan i Gävle, konferensrum Valhall. Kostnaden är 300 kronor exklusive moms – mer information har matz.lenner@produktionslyftet.se.


Reflektion för framtiden

2014-10-29

Den 20-21 oktober genomförde Produktionslyftet sina årliga reflektionsdagar med de flesta av programmets coacher och utbildare samt den regionala och nationella ledningen. Tanken var att samla oss inför den kommande perioden – i ett första steg 2015-16 men i ett längre perspektiv fram till 2020. Styrelseordförande Göran Johnsson framhöll vikten av att prioritera rätt.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet