Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Kompetenshöjande satsningar för långsiktig konkurrenskraft

Ledare 2015-05-27: Ali Kazemi • Lead Auditor • Bureau Veritas Sverige

I mitt jobb som revisor på Bureau Veritas Certification hamnar man ofta i en situation där man identifierar brister i företagets kunskaper om processtyrning och processeffektivisering utan att kunna göra något konkret åt saken. Som revisor är man förhindrad att agera som konsult för att säkerställa opartiskhetskravet. I mindre och medelstora företag är ofta resurserna begränsade och kompetensutvecklingen hamnar inte sällan i skuggan för andra investeringar. I takt med att företagen blir mer och mer beroende av sin personal blir dock företagets investeringar i kompetens allt viktigare.

Läs mer »


”Besluten tas helt enkelt på rätt nivå”

Artikel 2015-05-27

När matvaruaffären City Knalleland godkändes till Produktionslyftet var de ett av de första företagen som låg ordentligt utanför programmets ursprungliga målgrupp, det vill säga små och medelstora tillverkande företag. Trots det har arbetet gått över förväntan, där tillverkningsindustrins ”tankesätt” passat in i verksamheten på ett förvånansvärt bra sätt. Kedjan som butiken tillhör gör nu sitt bästa resultat någonsin – vilket enligt ägaren till stor del kommer av deras Lean-arbete.

Läs mer »


Daglig styrning för ökad försäljning hos Hällnäs

2015-05-27

På Hällnäs Handelsträdgård arbetade operatörerna i mitten av maj fram en standard för såmaskinen med stort engagemang, där operatörerna såg ett tydligt behov. Genom daglig styrning på alla nivåer har de också fått kontroll på hur crispsalladens tillväxt sker längs banorna, vilket har gett möjlighet till ökad försäljning av denna sallad. De är nu Sveriges största leverantör av just den produkten! Mer information har jenny.larsson@produktionslyftet.se.


Kata på Chris-Marine

2015-05-27

Bilden från Chris-Marine i Malmö visar den stolta grupp som nyligen avrapporterat att de nått sitt första Måltillstånd. Det rörde sig bland annat om att skapa ett nytt standardiserat arbetssätt för att kunna montera i ett enstycksflöde, där de visade att det inte bara var möjligt utan också vilka stora fördelar det resulterar i beträffande såväl minskad kapitalbindning som effektivare och snabbare montering. Mer information har lars.danielsson@produktionslyftet.se.


Värdeflödesanalys och valstakt hos Valmet

2015-05-27

Valmet i Sundsvall genomförde i början av maj en värdeflödesanalys i valsverkstaden, där de hittade förvånansvärt lite väntetider. Mycket fokus har lagts på att förstå och få en gemensam bild av styrningen av produktionen, som idag planeras med ett begränsat stöd från affärssystemet.

Läs mer »


Inspiration och långsiktighet hos NCC

2015-05-27

NCC i Stockholm, avdelning Bostad, bryter ny mark i två olika men numera ihopkopplade pilotområden. Arbetet är krävande men inspirerande. Den pilotgrupp som arbetar med att ”plocka upp” problemställningar ute i ett byggprojekt – som i sig kanske planerades 2-3 år tidigare – för att skapa förbättrade lösningar i projekt som realiseras om ytterligare flera år, står inför ett komplicerat arbete.

Läs mer »


Lean-spel och lokaltidning hos Ankarsrum

2015-05-27

På Ankarsrum Motors i Ankarsrum startade de i början av maj upp sitt arbete i styrgruppen med ett Lean-spel. Det är en relativt stor grupp med många idéer och mycket diskussioner. Även lokaltidningen var på plats och det var kul att höra företaget berätta att de jobbar med detta för att behålla jobb och företag på orten – inspirerande! Mer information har david.andersson@produktionslyftet.se.


Inspirationsseminarium i Halmstad

2015-05-27

Funderar du på om Lean långsiktigt kan stärka ditt företags konkurrenskraft? Då ska du komma till Lean-inspiration hos Heléns Rör den 8 juni! Du får veta mer om hur det går till, vad Produktionslyftet är och får dessutom en rundtur i fabriken. Du får se hur Heléns Rör utvecklat sin verksamhet och höra dem berätta om sin påbörjade Lean-resa. Medverkar gör Joakim Davidsson, Lean-koordinator på Heléns Rör, och Joakim Bjurström, Lean-coach på Produktionslyftet.

Läs mer »


Lean i samhällsbyggandet

2015-05-27

I mitten av maj genomförde Lean Forum Bygg ett av sina populära frukostseminarier, där Hans Reich från Produktionslyftet brukar vara en återkommande gästföreläsare. Platsen denna gång var hos JM i Solna med fokus på hur Lean-filosofin kan minska kostnader, förbättra processer och öka samarbetet i samhällsbyggandet.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet