Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Starthjälp behövs – sen är det upp till oss!

Ledare 2015-09-24: Anna-Karin Holmqvist • HR Manager • Autoadapt

Autoadapt deltar i en del av Produktionslyftet som ytterligare utvecklar programmets metodik med hänsyn till arbetsmiljö, något som passar oss väl med tanke på det stora engagemang som finns både för och hos våra medarbetare. Vi har arbetat med två pilotgrupper där vi faktiskt anser att vi kommit ganska långt både vad gäller daglig styrning och förbättringsmöten – med perspektivet att vi ”bara” arbetat med Produktionslyftet i cirka ett år och att vi aldrig kommer att bli ”klara”.

Läs mer »


Starten för en kulturförändring

Artikel 2015-09-24

Öhlins Racing avslutade Produktionslyftet 2013 och i sensomras återbesökte vi dem för att reflektera kring deras Lean-resa. Besöket sammanföll med uppstarten av en andra omgång med Produktionslyftet, denna gång med fokus på utvecklingsprocessen. Detta är den 18e artikeln i vår ”reflektionsserie” över tidigare Produktionslyftsföretag.

Läs mer »


Frukost med Produktionslyftet på Elmia den 12 november

2015-09-24

Under rubriken ”Nöjda kunder, nyckeln till framgång” bjuder Produktionslyftet och Swerea IVF in till ett frukostseminarium i samband med Elmia Subcontractor. Medan du intar en lättare frukost mellan 08:30-09:30 berättar företagen Nilsson Special Vehicles och Bror Tonsjö om sina Lean-resor under ledning av Produktionslyftets Hans Reich.

Läs mer »


Engagemang och satsning hos Huhnseal

2015-09-24

Efter inledande fokus under Fas 2 på förbättringsarbete, daglig styrning och standardiserat arbetssätt har Huhnseal i Landskrona gått vidare mot teori och praktiska övningar också inom 5S. De har bland annat arbetat med 5S inom det utvalda pilotområdet parallellt med daglig styrning på Customer Service, lager/plock, montering och produktion. Medarbetarna har ett stort engagemang och företaget visar verkligen att de satsar! Mer information har martin.johansson@produktionslyftet.se.


Nyindustrialisering – seminarium den 2 oktober

2015-09-24

CLIP/Högskolan i Gävle, Vinnova och Produktionslyftet välkomnar till ett seminarium om vägar mot hållbar produktion och konkurrenskraftiga industriföretag. Föreläsare är bland andra representanter från Sandvik Material Technology, Produktion2030 och Vinnova. Från Produktionslyftet deltar programdirektör Birgitta Öjmertz. Mer information har lars.bengtsson@produktionslyftet.se.


Sammanhållen satsning hos Hörle Automatic

2015-09-24

En delvis ny organisation inom produktionsledningen hos Hörle Automatic utanför Värnamo har inneburit lite av en nystart i utvecklingsarbetet och samtidigt en uppdatering av mål och medel. De har gemensamt kunnat påverka den uppdaterade inriktningen av arbetet, vilket känns positivt och ger en möjlighet till att skapa en än mer sammanhållen satsning. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.


Bokrelease – ”byggupplaga” av Lean-bok

2015-09-24

Eftermiddagen den 9 oktober klockan 15:30-19:00 genomförs ett ”releaseparty” på Handelshögskolan i Stockholm. Det är Lean Forum Bygg och Rheologica Publishing i samarbete med IFL vid Handelshögskolan som bjuder in till bokreleasen av en specialupplaga av boken ”Detta är Lean – Lösningen på effektivitetsparadoxen”. Boken riktar sig direkt till byggbranschen där arton kunniga röster inom byggsektorn kopplar kapitlens innehåll till byggbranschen med egna reflektioner och erfarenheter. För mer information och anmälan se www.leanforumbygg.se.


Ledarideal och diskussion hos Hällnäs Handelsträdgård

2015-09-24

I Hällnäs hos Hällnäs Handelsträdgård har de genomfört en första workshop i ledarskap, vilket gav inspiration och möjlighet att börja reflektera kring företagets ledarideal. Ringrost efter sommaren och en del språkproblem gjorde det lite svårt att få igång diskussioner, men det löste sig efterhand. Anpassningen till olika kulturella förutsättningar är en ständigt närvarande faktor och arbetet innebär en bra grund för fortsatta diskussioner. Mer information har jenny.larsson@produktionslyftet.se.


Nominera kandidater till Årets Lean-byggare

2015-09-24

Lean Forum Bygg har förenklat nomineringsförfarandet till utmärkelsen Årets Lean-byggare, där de betonar att även delinsatser kan nomineras – det behöver inte röra sig om omvälvande insatser som berör hela företag eller organisationer. Det kan röra sig om ett lyckat Lean-arbete med etableringen av ett pulsrum, välfungerande förbättringsgrupper, lyckade slöserijakter … Känner du till något lämpligt företag/organisation inom byggsektorn? Tipsa Lean Forum Bygg genom att fylla i formuläret under fliken ”Årets Lean-byggare” på www.leanforumbygg.se.


Bra processfokus hos Modellteknik

2015-09-24

Modellteknik i Eskilstuna har startat upp sitt arbete efter sommaren och arbetar vidare med sitt 5S-projekt, som går stadigt framåt. De har börjat arbeta med beredningsprocessen där det rör sig om avancerade produkter, vilket vid felhantering kan resultera i dyrbar omarbetning och kassationer. Fokus ligger just nu på produktionsgenomgångar mellan säljavdelning, arbetsledning och operatörer, något som blir riktigt bra. Dels hittar de källor till potentiella fel, men aktivitetsflödet blir också effektivare i takt med att kommunikation och samarbete stärks. Mer information har martin.kurdve@produktionslyftet.se.


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet