Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Från förändring till förbättring

Ledare 2016-03-31: AnnaKarin Djupenström • Business Development manager Stora Enso Consumer Board division

Den enkla meningen gömmer allt förändringsarbete som måste till för att lyckas få alla involverade i förbättringsarbetet. Människor gillar av naturen inte förändring – men är fantastiskt förbättringsbenägna. För att lyckas att göra förändringar till förbättringar är det viktigt att vi arbetar med förändringsledningen på ett strukturerat sätt. Förändringsledningen behöver integreras med metodiker och verktyg för förbättring. Som rubriken antyder måste förändringen vara meningsfull för de individer som jobbar med dem. Ibland är det enkelt: Mål och visioner är supertydliga och gemensamma och alla vet varför man inför vissa förbättringar, men ofta måste man jobba mycket med att förklara varför man gör vissa saker och vad de gemensamma målen leder till. Kommunikationen är central.

Läs mer »


Det är proffs vi möter därute

Artikel 2016-03-31

Inom Produktionslyftet finns det en grupp individer som i mångt och mycket arbetar i det fördolda – förutom för de företag som de är engagerade i. Vi talar förstås om våra Lean-coacher, de som arbetar ”på fältet”. Vi valde ut fem stycken erfarna coacher som alla arbetat mellan fem och tio år med Produktionslyftet – Kalle Persson, Marjo Särkimäki, Anders Sörqvist, Lars Danielsson och Malin Hallin – och bad dem berätta om sina erfarenheter, glädjeämnen och utmaningar.

Läs mer »


Lean-teori och Lean-spel i Järna

2016-03-31

Saltå Kvarn i Järna har genomfört en Lean-introduktion med Lean-teori och Lean-spel på KTH Södertälje. Det är första steget för pilotgruppen i deras Lean-program ”Vågen”. Personerna som var med var bland annat personal från deras spannmålskvarn som inte alls är vana vid utbildningar, men det är roligt varje gång att se vad de praktiska övningarna ger (foto Maarit Ströberg). Mer information har johanna.stromgren@produktionslyftet.se.


Berco fördublar produktionen

2016-03-31

Tidningen Verkstäderna uppmärksammade i mitten av mars Produktionslyftsföretaget Bercos senaste framgångar. Under rubriken ovan uttalade sig också företagets VD:

– Detta är en viktig milstolpe för oss på Berco! Det gör oss till en av de största tillverkare av transportskåp till lastbilar och det visar verkligen att kunder har ett stort intresse i våra produkter och vårt produktprogram, säger Jim Wallström, VD.

Mer information har lennart.wallberg@produktionslyftet.se.


Människa och teknik i samverkan för framgångsrik montering

2016-03-31

Svenskt Monteringsforum är en samlingspunkt för alla som arbetar med utvecklingsfrågor och problemlösning inom monteringsområdet. Nätverket, som drivs av Swerea IVF, har drygt 260 medlemmar från omkring 50 företag över hela landet. Den 16 mars samlades nätverket för sin årliga konferens för 22a året i rad.

Läs mer »


Förbättringsarbete och daglig styrning i Åmål

2016-03-31

Hos Håkansson Sågblad i Åmål har de tagit fram sin förbättringstavla liksom regler kring hur förbättringsarbetet ska drivas. Pilotområdet har kommit igång bra med tavlan och mätetal till den dagliga styrningen. Det har även diskuterats kring kopplingen mellan förbättringsgrupper och daglig styrning. Mer information har bo.ericson@produktionslyftet.se.


Utmaningar och stolthet i Nymölla

2016-03-31

Stora Enso Paper i Nymölla bjuder fortsatt på ett öppet diskussionsklimat. De fortsätter också att identifiera utmaningar på ett bra sätt och sätter en stolthet i att kunna genomföra förändringar. De identifierar även hinder som de sprungit på tidigare och nu vill förvissa sig om att de inte springer in i igen. Arbetet i mars avrundades med ett studiebesök hos det tidigare Produktionslyftsföretaget Smekab i Önnestad. Mer information har martin.johansson@produktionslyftet.se.


Tillväxt och uppföljning i Hudiksvall

2016-03-31

OilQuick i Hudiksvall växer och har många aktiviteter på gång parallellt. Styrgruppen har diskuterat projektstyrningstavla som de tror kommer att hjälpa dem att begränsa, prioritera och fokusera. Även spridningen av daglig styrning är påbörjad. I slutet av mars genomfördes en uppföljning av styrgruppens arbete med en diskussion kring hur de säkerställer att implementering går bra. Mer information har marjo.sarkimaki@produktionslyftet.se.


5S och ställtider hos Växjöplast

2016-03-31

De senaste träffarna hos Emballator Växjöplast har fokuserat på ställtider och arbete med spridning av 5S-arbetet från pilotgruppen. I samband med analysen av ställtider så framgick det tydligt att ordning och standard på tillbehör och kringutrustning saknades, vilket initierade en pilotgrupp med fokus på 5S. Detta arbete har nu standardiserats och spridit sig från formspruta till kontor och konferensrum.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet