Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Produktionslyftet – en pigg tioåring

Ledare 2016-08-30: Björn Langbeck • Tillväxtverket

Ett gäng entusiaster fick efter mycket hårt arbete igång en satsning på utveckling av produktionen i Sverige. Gänget visste att de var på rätt spår, för produktionsutveckling hade inte varit efterfrågat under en tid. Det hade varit en tid då outsourcing till låglöneländer gällde, fast de kallade det för lågkostnadsländer.

Läs mer »


Inspirerande besök hos SMF

Artikel 2016-08-30

Produktionslyftet fortsätter att fokusera på små och medelstora företag, SMF, en målgrupp där vi sett tydliga effekter hos de företag som medverkat. För att ytterligare lyfta detta bjöd Tillväxtverkets Björn Langbeck in representanter från Vinnova, Länsstyrelsen i Stockholm, Näringsdepartementet och Tillväxtverket till en rundtur till fyra mindre företag som tidigare medverkat i Produktionslyftet. Här följer en sammanfattning av andra dagen med avslutande kommentarer från Produktionslyftets ledning.

Läs mer »


Utmaningsdrivet förbättringsarbete

2016-08-30

Öhlins Racing har under sin andra Produktionslyftsresa fokuserat på i första hand produktutveckling. De vill även utveckla ett arbetssätt att arbeta med sina företagsstrategiska utmaningar baserat på Lean Kata och förbättringsgrupper – ett utmaningsdrivet förbättringsarbete. De har skapat ett arbetssätt för nedbrytning av de strategiska målsättningar som kan beskrivas som en variant på Hoshin Kanri, något som skulle kunna vara av intresse även för andra företag. Mer information har lars.danielsson@produktionslyftet.se.


Problemlösning och produktionssystem

2016-08-30

Håkansson Sågblad har kommit igång på ett bra sätt efter semestrarna. I avdelningen med förbättringsgruppen, där de arbetar med skärande bearbetning, har de redan börjat arbeta med problemlösning. Ledningsgruppen har i sin tur börjat gå igenom det första utkastet till presentationen av företagets produktionssystem. Bilden visar det nya förbättringsteamet igång med initialrengöring av en fräs som start av operatörsunderhåll. Mer information har bo.ericson@produktionslyftet.se.


Tätare puls för en högre takt

2016-08-30

Hos Extena i Norsjö gjordes inför sommaren en ordentlig avstämning då ett antal utvecklingspunkter noterades. De uppdaterade även sin ”utmaningsbild” så att den stämmer inför den fortsatta resan. En lärdom för såväl företaget som Produktionslyftet var att ”treveckorspuls” inte fungerar lika bra som ”tvåveckorspuls” (det vill säga intervallen mellan Produktionslyftets coachningsbesök). Inför hösten åtgår därför arbetet till det traditionella upplägget. Mer information har kalle.persson@produktionslyftet.se.


Effektivisering för positiva utmaningar

2016-08-30

Johpomek i Osby har under sin andra Produktionslyftsresa arbetat med att minska ytor och effektivisera enskilda monteringsstationer. En positiv utmaning har varit en ordentlig orderuppgång, vilket gjort det extra viktigt att skapa ytor och struktur för produktionstopparna då de måste överproducera under en period för att klara utleveranser. I enlighet med sitt produktionssystem vill de ha ett system där de klarar detta i kombination med minskad stress och övertidsarbete samt bibehållen kvalitet och leveranssäkerhet. Mer information har martin.kurdve@produktionslyftet.se.


Kurs i Lean ledarskap den 11 oktober

2016-08-30

”Tänk om jag kunde få fabriksledningen att gå kursen, vad mycket lättare mitt arbete hade varit då!” ”Först nu förstår jag vad det handlar om att arbeta med vårt eget produktionssystem, nu ska jag engagera min nya ledningsgrupp i utvecklingsarbetet!” Detta är kommentarer från en Lean-koordinator på ett stort industribolag respektive en fabrikschef inom processindustri, två tidigare kursdeltagare i kursen Lean ledarskap som ges i samverkan mellan KTH och Produktionslyftet.

Läs mer »


Upptäck tjänstelogik – gör ett tankeväckande test!

2016-08-30

Vill du utveckla din verksamhet? Är du nyfiken på vad en satsning på tjänstefiering skulle innebära för ditt företag? Vill du få ökad konkurrenskraft, större tillväxt och ökad lönsamhet? Svara på fyra tankeväckande frågor så har du chansen att vinna en arbetslunch med någon av Swerea IVFs experter inom området tjänstelogik och tjänstefiering. Gör testet här – för mer information kontakta barbro.lagerholm@swerea.se.


Anmälan öppen till Lean Forum Konferens

2016-08-30

Nu är det hög tid att anmäla sig till årets Lean-konferens. Den arrangeras återigen i Stockholm, denna gång på Clarion Hotell Stockholm vid Skanstull den 19-20 oktober. Bland föreläsarna hittar vi Leif Östling (Svenskt Näringsliv), Margareta Ozolins (AstraZeneca), Johanna Hagelberg (Stora Enso) och inrikesminister Anders Ygeman med fler. Dag två erbjuder dessutom en palett av studiebesök på spännande företag som berättar om sina Lean-satsningar – anmäl ditt deltagande här. Mer information om konferensen finns på www.leanforum.se.


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet