Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Hållbarhet – en framtida hygienfaktor

Ledare 2016-09-29: Magdalena Johansson • Almi Företagspartner Halland AB

Som VD på Almi Företagspartner Halland AB och tillika hållbarhetsansvarig inom Almi-koncernen vill jag passa på att ägna följande rader åt kopplingen mellan tillväxt, lönsamhet och hållbarhet. Produktionslyftets satsning handlar om att effektivisera för att på så sätt använda resurserna på ett mer effektivt sätt. För att citera Per Grankvist, som föreläser inom hållbarhet, kan hela hållbarhetsfrågan sammanfattas i just det: ”Hållbarhet handlar enbart om att använda våra resurser smart”. Så när UPS bestämde sig för att deras transportbilar bara skulle göra högersvängar i New York för att det är snabbaste sättet att komma fram så får det också en positiv miljöeffekt och är således mer hållbart, men resultatet är en effekt av att de behövde kunna leverera fler paket på kortare tid.

Läs mer »


"Att konstruera för flödet är avgörande"

Artikel 2016-09-29

2013 inledde Milleteknik i Partille sitt arbete med Produktionslyftet. Med tanke på deras storlek tyckte vi att det var en bra idé att följa upp hur arbetet gått i företaget – de var dryga 15 medarbetare när de påbörjade arbetet, idag är de 25. Vi mötte ett härligt företag som växer så det knakar, bara i år med upp till 20 procent!

Läs mer »


Underlag för ett bra ledarideal

2016-09-29

I början av september genomfördes en workshop hos El-Björn i Anderstorp där deltagarna delade med sig av sina reflektioner kring företagets principer, lärdomar från Lean-resan så långt samt vilka utmaningar det innebär för den egna gruppen och det egna ledarskapet.

Läs mer »


Starkare vi-känsla och gemensamt ansvar

2016-09-29

Hos Hardford i Linköping för de konstruktiva diskussioner och planerar inför daglig styrning i produktionen. De arbetar sig också konstruktivt bort från ”någonannanismen” mot starkare vi-känsla och gemensamt ansvar med ett mycket positivt engagemang. Mer information har tomas.wigerfelt@produktionslyftet.se.


Praktiska experiment hos Morakniv i Dalarna

2016-09-29

Inför det planerade avslutet genomförde Morakniv i Mora både en teorigenomgång kring Kata och praktiska övningar i packningen. Trots en viss tveksamhet inför enstycksflöde – ”det måste ta längre tid” – hade de efter tre experiment sänkt cykeltiden med 30 procent, vilket väckte ett starkt engagemang och intresse för ytterligare förbättringsmöjligheter. Mer information har lars.danielsson@produktionslyftet.se.


Besök hos Flödesormen i Sundsvall

2016-09-29

Bilden är från avslutet hos Valmet i Sundsvall, där styrgruppen besökte pilotområde ett och fick se och höra om hur ”Flödesormen” fungerar. Flödesormen är teamets verktyg för att planera arbeten i verkstaden och är ett sätt att visualisera ett krångligt korsflöde och få det att se linjärt och enkelt ut. Ormen begränsar antalet arbeten som teamet håller igång och säkrar därmed en kort genomloppstid; i huvudsak är ormen ett FIFO-flöde. Mer vet christer.hedlund@produktionslyftet.se.


"Vi släppte loss energin och fördubblade omsättningen"

2016-09-29

Tidningen Svensk Verkstad skriver om ett seminarium som hölls på mässan Trä & Teknik i början av september, där Produktionslyftets Hans Reich medverkade tillsammans med Karl Justh, VD vid Produktionslyftsföretaget Nilsson Special Vehicles. Karl framhöll deras fokus på kundnytta och betonade att det de gjort är möjligt att göra för alla, oavsett bransch. Läs mer på www.svenskverkstad.se – mer information har hans.reich@produktionslyftet.se.


Samverkan kring tillväxtstöd

2016-09-29

I Mittuniversitetets region Mellersta Norrland samverkar Produktionslyftet sedan tidigare med IUC Z-Group, något som ser ut att kunna intensifieras. IUC Z-Group driver även projektet Industrilyftet med tydlig fokus mot små och medelstora företag, en inriktning som blir allt tydligare även för Produktionslyftet.

Läs mer »


Mötesplats för industriell digitalisering

2016-09-29

Den 4 oktober är det dags för årets upplaga av Automation Summit, den här gången under parollen ”För Sveriges industriella digitalisering”. En innehållsrik dag utlovas med tydlig Lean-koppling genom bland andra Christian Silvasti, som medverkat i Produktionslyftet i flera olika roller, och Leif Östling som lyfter devisen ”om man inte förstår Lean-filosofin så spelar det ingen roll hur mycket man automatiserar”.

Läs mer »


Lean Forum Konferens 2016

2016-09-29

Årets Lean-konferens arrangeras återigen i Stockholm, denna gång på Clarion Hotell Stockholm vid Skanstull den 19-20 oktober. Bland föreläsarna hittar vi Leif Östling (Svenskt Näringsliv), Margareta Ozolins (AstraZeneca), Johanna Hagelberg (Stora Enso) och inrikesminister Anders Ygeman med fler.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet