Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Förbättra OCH förnya

Ledare 2016-12-22: Birgitta Öjmertz • Programdirektör

Ännu ett år har gått, det tionde i Produktionslyftets historia (!). Att ett program håller på så länge är ovanligt och vi avser att verka och utvecklas länge än. Samtidigt tror jag att uthållighet är viktig för svensk industri som helhet, vi behöver bygga vidare på det vi har, utveckla det och ta nya steg. Detta är också naturligt med det förhållningssätt vi har i Produktionslyftet med Lean som grund. Vi vill hela tiden förbättra utifrån det vi har, men parallellt också titta på det nya, drömma och se vad vi skulle kunna åstadkomma i den bästa av världar – och utifrån det sedan se vad som är möjligt. Allt för att stretcha tanken lite mer än vi kanske gör i vardagen. Det handlar alltså om både och: Förbättra OCH förnya.

Läs mer »


"Allt vi tar tag i blir bättre"

Artikel 2016-12-22

Den 12 december 2016 samlades närmare ett 30-tal personer inför den femte och avslutande träffen i Digilyftets pilotgrupp i Västsverige. Förutom representanter från ”arrangören” Swerea IVF, Produktionslyftet och IUC Väst samt finansiären Tillväxtverket deltog många fler än de två till tre personer per företag som efterfrågats – ett tecken så gott som något på det stora intresset för Digilyftets upplägg!

Läs mer »


Tydligare roller för Nymeks ledarskap

2016-12-22

Nymek i Mjövattnet utanför Skellefteå har kommit igång bra med sitt förbättringsarbete och bilden visar hur Fredric Lundgren i svetsgruppen firar att den 10e förbättringen är genomförd. De har även haft en serie workshoppar kring ledarskap med en genomgång av nuläge, önskat läge, hinder och möjligheter, där de bygger förutsättningar för samsyn kring ledarskap. Det känns att arbetet går framåt och den senaste workshoppen har stärkt ledarna i förståelsen av den roll de har för företagets framgång. Mer information har anders.sorqvist@produktionslyftet.se.


Nyckeltal och handlingsplan hos Revent i Upplands Väsby

2016-12-22

Månaden hos Revent International i Upplands Väsby inleddes med intressanta och långa diskussioner kring vision, utmaningar och principer. Styrgruppen prioriterade mer tid för samsyn för att vara redo för handling inför kommande möte. De tog bland annat fram övergripande nyckeltal, en handlingsplan som förslag till pilotområdet samt slipade på versionen av ”varför vi gör det här”. Mer information har marjo.sarkimaki@produktionslyftet.se.


Seminarieserie om Startprogram i Småland

2016-12-22

Tre olika seminarier genomfördes runtom i Småland mellan den 22 och 24 november i Ankarsrum, Växjö respektive Gnosjö med över 50-talet deltagare totalt. Med bland andra Produktionslyftets Dan Carlsson fick deltagande företag inspiration kring möjligheterna i att möta utmaningarna i en föränderlig värld med Lean, digitalisering, smart automation, innovationsledning, tjänstefiering – det är inte lätt att ha kontroll över allt som händer.

Läs mer »


Morakniv – ett helt annat företag idag

2016-12-22

Efter fördjupningsresan som Morakniv AB i Mora genomfört avslutade de sitt arbete i en mycket positiv anda. Efter denna sin andra ”Produktionslyftsresa” menar de att de idag är ett helt annat företag än tidigare – i positiv bemärkelse. Under sin senaste resa har Morakniv bland annat infört ett projektrum för multiprojektstyrning, tavla för att skapa samsyn mellan de olika avdelningarna och ett system för förbättringsarbete med hjälp av Kata. Mer information har mikael.strom@produktionslyftet.se.


Systematiskt och strukturerat arbete i Ankarsrum

2016-12-22

Ankarsrum Motors AB, som hade sin avslutsträff inom Produktionslyftet den 22 november, arbetar idag mer systematiskt och angriper problem på ett helt annat sätt än tidigare. Först och främst kommer säkerheten, sedan kunden och utifrån detta arbetar de med förbättringar av hela verksamheten. Styrgruppens sätt att arbeta har förändrats radikalt under de 18 månaderna, men det är viktigt att poängtera att det är en långsiktig resa som är påbörjad.

Läs mer »


Automationskonferens med produktionsfokus

2016-12-22

Automation Smålands konferens ”Framtidens industri i Gnosjöområdet” den 1 december var ett lyckat och välbesökt arrangemang med över 100 deltagare. Björn Langbeck från Tillväxtverket betonade både den tillverkande industrins historia och betydelse för framtiden, där digitaliseringen kommer att spela en avgörande roll. Produktionslyftets programdirektör Birgitta Öjmertz representerade för dagen även Produktion2030 och Digilyftet (vilket även Björn nämnde), satsningar som kompletterar varandra och där inriktningen mot små och medelstora företag är en viktig delmängd på flera sätt.

Läs mer »


Flaggskeppsfabriken – styrkor i svensk produktion

2016-12-22

Nu kan du ladda ner rapporten om Flaggskeppsfabriken, ett projekt som drivits av Teknikföretagen, IF Metall och tio svenska företag som alla har konkurrenskraftig produktion i Sverige. Rapporten lyfter fram lärdomarna från projektet och vilka framgångsfaktorerna är för en konkurrenskraftig produktion i Sverige – ladda ner rapporten här. Mer information har birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.


Pilotstart med fokus på samordning i Norrköping

2016-12-22

Nu drar andra fasen och pilotarbetet igång på Händelöverket i Norrköping. E.ON Värmeproduktion sköter sina leveranser av värme till samhället och specifika kunder med stöd av komplexa värmesystem.

Läs mer »


Brett om industrins utmaningar på Frösön

2016-12-22

Den 23 november arrangerade Mittuniversitetet och IUC Z-Group ett ”framtidsseminarium” tillsammans med AIM Sweden. Föreläste gjorde Produktionslyftets programdirektör Birgitta Öjmertz liksom Christer Hedlund, MIUN och aktiv i Produktionslyftet, samt Peter Vomacka från AIM Sweden.

Läs mer »


 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet