Logotype Intresseanmälan
Hem
 

Nyhetsbrevsarkiv

Nyhetsbrev februari 2009


Svenskt automationskunnande är i världsklass – Lean + automation = sant!

Svenskt produktionskunnande är starkt och helt avgörande för att behålla arbetstillfällen och välfärd i landet. LeanProduction är en bevisad ledningsmetodik; automation är den tekniska verktygslådan i produktionen. Båda är lika nödvändiga för att nå framgång,Lean och automation går hand i hand! Svensk automationsindustri omsätter 50 miljarder kronor i 500 företag och är ett område där vi faktiskt kan hävda att vi är världsledande. Automation är ett högteknologiskt område inom mätteknik, styrsystem, robotik, produktionsstyrning, processoptimering, man/maskin, industriell IT och mycket mer.

Läs Sven-Arne Paulssons ledare här >>

Produktionslyftet utökar målgruppen till 20-500 anställda

Produktionslyftets målgrupp har sedan starten varit medelstora företag, det vill säga företag med mellan 50 till 250 anställda. Vi utökar nu målgruppen och ger fler företag möjlighet att medverka i Produktionslyftet. För ett begränsat antal platser gäller gränsen att företagen ska ha fler än 20 anställda och maximalt 500 anställda. Anmälan sker via Produktionslyftets hemsida och intaget sker snarast, så anmäl intresse redan idag! Mer information har birgitta.ojmertz@produktionslyftet.se.
Lean-spel och handlingsplan hos AQ LasertoolI slutet av januari genomfördes på AQ Lasertool i Valdemarsvik ett Lean-spel med 20-talet deltagare. Representanter från ledningen presenterade i samband med detta företagets produktionssystem och en introduktion av Lean genomfördes för all personal. I Pålsboda-fabriken har en handlingsplan lagts upp som innebär att de startar med Lean-introduktion, 5S och bildandet av förbättringsgrupper. Mer vet jan.linell@produktionslyftet.se.
Produktionslyftsföretagen välkomnas till framtidskonferensDen 21-22 april anordnar Swerea IVF sin framtidskonferens med underrubriken ”Se möjligheterna”. Här erbjuds ett brett utbud av teknisk kunskap med inte färre än fyra parallella sessioner – komponera din egen dag! Produktionslyftets företag har ett reducerat pris för konferensen inklusive middag den 21 april på 1000 kronor exklusive moms (ordinarie pris är 3000 kronor). Anmäl dig senast 7 april på www.swereaivf.se under rubriken ”Konferenser”, ange ”Produktionslyftet”. Mer information har richard.berglund@produktionslyftet.se.
Värdeflödesanalys över offertprocessen hos Furhoffs

Hos Furhoffs Rostfria i Skövde genomförde de i början av februari en värdeflödesanalys över offertprocessen från förfrågan till produktionsstart. Flödet analyserades från säljarens telefonsamtal via offert till orderbekräftelser. Det blev bra diskussioner i gruppen kring kvalitetssäkring i alla led. Flera förbättringsförslag kom fram och därmed även en handlingsplan. Företaget har själva genomfört flera egna värdeflödesanalyser i produktionen med goda resultat, där deltagarna tillsammans fått samsyn över ledtiderna och därmed idéer kring att eliminera slöserierna. Mer vet roger.lundin@produktionslyftet.se.
Fortsatt ökad efterfråganpå insiktsseminarierProduktionslyftets insiktsseminarier fortsätter att locka folk från industri och näringslivet, men även från kommun och landsting. Bara sedan årsskiftet har över 500 personer deltagit vid något av våra arrangemang, det senast i Mora inför Vasaloppet tillsammans med representanter från Volvo och Ericsson. Närmast arrangeras seminarier i Värnamo (logistikkonferens), Karlskoga (med IUC Wermland) och Västerås (med Handelskammaren). Mer vet hans.reich@produktionslyftet.se.
Positiv förbättringsgrupp hos Motala Verkstad

Tidigt i februari startade Motala Verkstad sin första förbättringsgrupp i samma pilotgrupp som tidigare börjat med 5S. Efter den inledande dagen var de medverkande försiktigt optimistiska inför uppgiften att få gruppen att fungera och visade ett stort engagemang. De visade också att de hade insikt om att det är en lång väg att vandra innan förbättringsgruppen fungerar som det är tänkt, men visade tydligt att de var villiga att ge sig in på resan. Mer vet jonas.laring@produktionslyftet.se.
Nya planer när orderstocken hos Partab ökarHos Partab i Kalix diskuterades det i början av februari runt det faktum att orderstocken ökat. De tvingas planera om sin takttid och balansering av liner. Med Produktionslyftet arrangerades ett möte med 12 arbetsledare för genomgång av flöden i verksamheten, takttider, buffertar samt diskussioner om möjliga scenarion för att öka produktiviteten och takten i dessa flöden. Mer information har peter.lundin@produktionslyftet.se.

Lean – problem eller möjlighet i kristider?

Som Lean-konsult får jag ofta frågan om företag håller fast vid sitt Lean-arbete även i de kristider som nu råder. Min bedömning är att påbörjade satsningar fortsätter som vanligt och det som är extra roligt att se är att allt fler företag dessutom ger sig in i Lean-satsningar som ett medel att möta krisen. Om frågan hade ställts för fem år sedan hade svaret förmodligen varit annorlunda och det beror på att allt fler företag och organisationer har fått en bättre förståelse för vad Lean egentligen handlar om – att skapa en varaktigt förbättrad verksamhet med fokus på tillväxt.

För bara några månader sedan var det högkonjunktur och resursbrist i många företag, vilket på sina håll medförde att förbättringsarbetet tog stryk. Ett vanligt resonemang var att förbättringsarbetet skulle man ta tag i vid ett senare tillfälle när det finns mer tid. Vi är där nu och vi har varit där ett tag! Nu finns möjligheten att skapa förutsättningar att stå riktigt väl rustad när det vänder, för förr eller senare kommer vändningen. Låt oss ta seglingstävlingen Volvo Ocean Race som ett exempel på vad jag menar. Besättningen på varje båt är ett vältränat team som ska segra tillsammans. Besättningens jobbigaste period på dygnet är inte när det är vind i seglen utan när det är stiltje. Med bra seglingsförutsättningar så är maximal vind i seglen och rätt riktning det enda besättningen behöver fundera på. När det däremot är stiltje ska hela båten återställas och förberedas så att allt är i perfekt skick när det åter blir vind i seglen. Om besättningen missar tillfället att förbereda sig så blir det svårt att vinna racet. Denna typ av resonemang börjar nu sprida sig även inom näringslivet. Det handlar om att se till att stå redo och väl rustad när konjunkturen vänder!


Bild från företaget Autotube, ett Lean-satsande företag inom Produktionslyftet.

En försvårande faktor med dagens lågkonjunktur är att varslen duggar tätt och då kan det vara svårt att få med sig medarbetarnas engagemang och kreativitet. Dessa komponenter är dock nödvändiga för att uppnå varaktiga förbättringar. Om medarbetarna efter hårt slit blir av med jobbet som tack för hjälpen så har benen som förbättringsarbetet står på helt slagits undan. Vem vill riskera att bli av med sitt jobb eller sina arbetskamrater som tack för sina förbättringsinsatser? Rätt tillämpat kan man frigöra kapacitet med sitt Lean-arbete. Frågan är förstås vad man ska göra med sin ”överblivna” kapacitet. Svaret är att inte bara fokusera på kostnadssidan utan även på intäktssidan. Den frigjorda kapacitet som förbättringsarbetet möjliggjort är redan betald och i det närmaste gratis att använda. Använd dessa möjligheter till att skapa tillväxt genom en aggressiv prispolitik, att ta hem produktion från så kallade lågkostnadsländer etc! När vändningen kommer, för det gör den förr eller senare, är förutsättningarna för lönsam tillväxt då betydligt bättre än om vägen dit bestått av en bantningskur som dränerat organisationen på energi.


Ola Johansson, Lean-konsult på Part Development och engagerad inom Lean Forum.

I Dagens Industri den 4 februari sade Scanias VD Leif Östling att Scania måste ta ansvar för sina anställda och inte skära ned bara för att marknaden kräver det. ”Det är väldigt oansvarsfullt att göra det när du jobbar med människor”, säger han. Det är just ett sådant ledarskap som kännetecknar företag som är långsiktigt framgångsrika med Lean som förhållningssätt. Om Sveriges alla industriledare tar till sig detta tänkesätt och förbereder sig på rätt sätt så kommer svensk industri att stå riktigt väl rustade vid den kommande konjunkturuppgången – den kommer och då är det vi i Sverige som ska vinna matchen!

Ola Johansson, Part Development AB 
SWEREA/IVF CHALMERS KTH Högskolan i Jönköping MDH Mittuniversitetet Högskolan i Gävle Blekinge Tekniska Högskola Luleå tekniska universitet